Wat je moet weten

Wat moet je doen als je een dode vogel of zoogdierdier vindt en op wilt laten zetten.
Het is van belang dat het te prepareren dier vers is en niet aan het ontbinden is, want daar begin ik niet aan.
Hoe kan je zien of het vers is, als de ogen niet ingevallen zijn is het vers en al zouden deze iets ingevallen zijn kan het wel prepareerbaar zijn, controleer of de veren of huid door er aan te trekken of er over heen te vegen nog vast zit, is dit niet het geval dan is het dier aan het ontbindenen en te ver heen om te prepareren.
Pas op voor teken, bijv. een bunzing kan teken hebben. Zorg dat je deze geen kans geeft om zich vast te bijten in je huid, het best is het dier in een gesloten zak te vervoeren en in de vriezer te leggen zodat de teken dood gaan.
 
Denk je dat het dier te prepareren is, zorg dat het zo snel mogelijk in een plastic zak verpakt in de vriezer terecht komt.
Noteer de datum en waar het dier gevonden is en wat de vermoedelijke doodsoorzaak is. De politie vraagt hiernaar om dit te vermelden in de vervoersverklaring.
 
Ga er van uit dat sinds het invoeren van de nieuwe Flora en Founa Wet, bijna alle vogels en zoogdieren beschermd zijn. 
 
Kan je dezelfde dag nog naar de politie leg het dier koel weg, de politie wil in de meeste gevallen een doodsoorzaak kunnen zien en dat gaat niet als het bevoren is.
Nu is een doodsoorzaak vaak niet te zien en is de vindtplaats de aanleiding om dat te kunnen achterhalen.
Langs de weg kan je er vanuit gaan dat het een verkeersslachroffer is, ligt het onder een raam een ruitslachtoffer.
Vindt de politie geen abnormale dingen, dan schrijven zij een vervoersverklaring uit en kan de preparateur van keuze ingevuld worden.
 
De preparateur neemt alleen dieren aan waar een vervoersverklaring bij zit, het beste is om van te voren een afspraak te maken omdat de vervoersverklaring een beperkte geldigheidsduur heeft en binnen die termijn het dier afgegeven moet worden.
 
Het beschermd dier krijgt bij de preparateur een merkteken en is daardoor gelegaliseerd, je mag geen beschermde opgezette dieren zonder merkteken in bezit hebben.
 
Het komt helaas nog steeds voor dat met name roofvogels het slachtoffer worden van vergiftiging of afschieten, daarom is het belangrijk dat de vindplaats vermeld wordt om bij eventuele herhaling de dader(s) te kunnen achterhalen.
Kom ik tijdens het prepareren er achter dat het geen natuurlijke doodsoorzaak is, wordt er melding van gemaakt aan het AID voor verder onderzoek. 
 
Art Deco Preparaten
 

Copyright 2020 Steven Kas